header

header

~sharing is so simple sweet~

Review : DIY Guessbook + Proops






Assalamualaikum n salam ceria buat smua bloggers...hihihi..ok kali nih ssM nk update pasal buku tetamu (guessbook) yg ssM mmg just DIY jer...kutip kertas2 yg mmg dh sedia ada...guna pakai smula la kirenyer...klu x, mmg akan di buang atau pun print yg ntah ape2 jer nnt...hehehehe...so buku tetamu tu akan bwarna-warni...maybe dalam 100 pages kot...ader kertas biase, ade jugak kertas keras...hehhehe...ssM buat buku tetamu nih pendek kate, mmg ikut suke hati ssM laaa...n cedok la mne2 kekreatifan yg ssM tjumpe time tgh gugel2..


kerajinan melanda...kelopak bunge opismate nk buang..hamekkk..



nak letak kat mne ntah...mybe jd simpanan peribadi jer nih...hehehe..


gbook ssM nnt nk buh spiral kat tepi cmtu..kukuh sikit kannn...yg label no 2 tu, cdangnya nk buh kat dpn gbook..tp tgk keadaan dlu...hihi

okay, kotak utk gbook ssM...actually nih kotak laptop bff ssM...die xnk dah, ssM pun amek simpan kat umah...time2 cmnih, bru la ade idea nk buat apa dgn kotak tuh...hehehehe...


1st balut ngn span nipis..kemas2, cantek2...



balut2 lagik...conflict pulok bile nk tutup kotak tu...rumit2...sbb time nih kepala duk pikior mende lain...hahahaha...



dah siap balut ngn span, balut plk ngn kain...nih sbnrnye kain sluar ssM...hehehehe...sluar slack yg jenis kain mcm keras2, xresap air...xbest langsung pakai...sbb itu ssM korbankannn....hahahaha...



nmpk xline tgh2 kotak tu? itu tang poket sluar la tuh...sje lintangkan kat situ, so nnt leh la letak2 pen dlm kocek tuh..hihihihi....



kalau pasal gbook, part tepi die yg paling ssM suke...gigih cari gunting yg blekuk-lekuk tuh..sbb nk tepi die gurly2 gituuuu...hehehehe...tcapai impian ssm..alhamdulillahhhhh...hepy je kalu tgk gbook nih...xdek la cantek mana pun, tapi puas hati sbb buat sdr!


ketebalan gbook nih lbh kurang 110 pages rsenye...sbb ape xsure?? sekali kire 100page, dua kali kire 98page...tiga kali kire dah jadik 111 page pulakkkk...alahaiiiii...npe nth...huhuhu...


ni gbook ssM yg DIY sdr je tu...kertas2 smua free...ssM print je template2 tu dari link nih dan link nih jugak...then tmpal kat kertas keras(actually kertas projek student yg nk d buang dah)...so stp page gbook ssM keras, mcm  kulit buku hardcover tuh..sbb tu ssM buh spiral punyer binding...besi tros...tahan la kot..hehhe...


haaaa..tgk la btapa kerasnyer stp page gbook nih...smpai tegak gitu...hehehe...gigih btol tampal2..


2nd page (blkng muka dpn gbook), ssM tampal kad kawen (inside punyer)...


ni muka dpn gbook ssM...tampal muka dpn kad kawen kat dpn gbook nih..baru la kenangannn..kan2...nk print je kad kawen utk buat cover gbook nih mcm mahal plk, so ssM print kaler atas A4 tu jer then g laminate...jimatttttt bohhhhh...hehehe~


inilah rupe sbnr gbook ssM tu...plastik letak gbook tu plk, dan2 je time kemas2 blk ssM jumpe dlm kotak...plastik cover notebook ssM dlu2..ape lgikkk...gune pakai la kannn..hihihi~


okay, ni model utk proops yg ssM buat...utk suke2 jer..hehehe...tamak kan model nih...misai sekai pakai nak dua tros! hehehehehe....


ni dh xnk dua misai...tukaq plk ngn bibir merah yg seksi meksiii...muahhhhh2...hehehe...mak2...suke je bgaya-gaya kannn...


haaaa..ni ape ke hal??hehehe...suke ye yg ade misai ngn spec nih skali...asyik bgambo dgn proops yg nih ajer haaa....hehehe...penat tgn gunting2 ikut lekuk2 die...naseb la ade ank buah yg sulong (form 3) yg suke buat mende2 bedoohhhh nih..hehehe..tenkiu fatin syazwani..nnt moksu belanjer yer!


ini time hari kejadian, itu tgn adik lelaki ssM tuh..tgh mngarut-ngarut dlm gbook...btw thankssss...sudi mnzahirkan sesuatu utk akak kat situ...hehehe...penuh jugak la gbook ssM tuh...actually cover utk mjlis sebelah lelai jugak..kongsi2..jimat...:))


okay nih antara org2 kuat mjlis ssM..haa yg lelaki tu la adik ssM yg tulis dlm gbook tu tuhhh...hensem??tgk kakaknyer laaa...cun habessss!! hehehehehe...yg tdung pink tu kakak no.2 and anknyer yg kecik tuu...gurl tu plk inysaallah bkl adk ipar ssM...cpt2 la korng bdua nikah yer...:)


xdek pic yg cantek laaa...hihihihi..ni jer yg ade..meja gbook yg xsetel lgik...pnuh dgn brg2 yg xspatutnyer...ihihihihi...xdek ape pun, just letak gbook jer kt atas meja tuh..then ade sikit bunga paper crepe bserta proops yg comey2...khas utk tetamu yg suke gambo2...best x??


p/s: nmpk x kipas bulat2 kat pic last tuh??haaa..itu la kipas yg ssM buat sekali ngn bunga crepe tuh...utk hiasan backdrop meja gbook ssM...hehehe..smua DIY...best2!











11 comments:

  1. Replies
    1. jemput la bw blog yg xseberapa nih...hehehehe...:))

      Delete
  2. cantik..kreatif
    follow sini..ke 125

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...kreatif tu dtg time ade mood jer...klu x, bjanggut laaaa....hehehehe...done follow u to yumida huda...:)

      Delete
  3. Replies
    1. biase2 jer...ramai dh org buat kann...hehehe..instead of ssM tempah, better buat sdr...xkesah la xsecantek yg tempah punn...hehehe...;)

      Delete
  4. jumpa tak apa yang akak tulis? :P

    ReplyDelete
  5. yg spiral bindint tu wat kat ne eh???
    cari bnyk kdai tp rata2 x de binding mcm tu...
    RM berapa???

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamakkkkk....lambat reply...sorry2....ssM buat nih kat kuantan...kedai die kat tmpat pasar tani hari ahad yang lama tu...jln teluk sisik....

      Delete